Cafe Lasipalatsi (3.2.-18.3.)

Nyt kun korona pistää kaikki oleskelemaan kotonaan, on sitten aikaa myös kirjoittaa blogia. Tässä kerron kahvilatyöskentelyn-työssäoppijaksosta.

Olin top-jaksoni Cafe Lasipalatsissa, joka on osa Ravintolakolmio -konsernia. Pääsin sinne hauskalla tavalla; osallistuin kilpailuun rekrytapahtuman yhteydessä, jossa pystyi voittamaan kolmen ruokalajin illallisen kahdelle. Kerrankin ihme tapahtui ja voitin, mutta pienenä lisänä kysyttiin, onko minulla työssäoppipaikkaa (lapussa jonka täytin, ilmeni että olen ravintola-alan opiskelija). Ja koska olin suunnitellut tekeväni kahvilassa seuraavan työssä opin, minulle tarjottiin Cafe Lasipalatsia. Olisin ollut typerä, jos en olisi ottanut sitä vastaan.

Cafe Lasipalatsi on kahvila Helsingin ytimessä, jonka yläkerrassa on saman firman Ravintola Lasipalatsi. Kuten monessa kahvilassa, Lasipalatsissa on paljon mm. kakkuja, leivonnaisia, täytettyjä sämpylöitä, patonkeja ja mitä tärkeintä; erikoiskahveja.
Ensimmäisiä sydämiä, mitä tein
Lasipalatsi oli siinä mielessä erilainen kahvila, koska siellä oli aina MA-LA lounasta tarjolla 11-14:30 ja sunnuntaisin oli kermaista lohikeitto, niin kauan kuin sitä riitti. Arkisin oli myös 15-> iltasalaattia, jonka sai koota kerta-annoksena itse.

Näytön tein kahdessa osassa, koska me keskusteltiin, että se olisi kaikista parasta. Näytöistä ensimmäinen oli aamuvuoro ja lounas. Aamuvuorossa (joka alkoi klo 7) olevat täyttivät sämpylät, paistoivat pullat & croisantit ja huolehtivat muutenkin vitriinin täytöstä. Sunnuntaisin oli myös patonkien ja wrappien täyttö ja lohikeiton loppuun tekeminen kokkien tekemästä pohjasta.
Eikä sanut unohtaa myöskään kahvinkeittoa (ja se tärkein; yläkerran kokkien ja tarjoilijoiden aamukahvit). Kahvilan ovet avattiin klo 8 ja päivä sai alkaa. Alkuun oli vaikea muistaa, mitkä kaikki tuotteet kuuluivat aamupalapaketteihimme (Meillä oli 3 tuotteen ja 4 tuotteen paketit).

Lounasta varten valmistelu oli erityisen tärkeää, koska lounas aika (11-14:30) oli yleensä kiireisintä aikaa. Alkuvalmisteluihin kuului talon oman hapaanjuurileivän leikkaaminen, voin pilkkominen ja muutama lisäsalaatti kokkien tekemien ruokaisampien salaattien rinnalle. Iltasalaattia ajatellen katsottiin myös, että löytyy kaikki täytteet valmiiksi, että lounaan ja salaatin vaihto tapahtuisi jouhevasti. Lounaan aikana sitten oli kiireistä, olit sitten kassalla, tiskissä vai jokapaikanhöylänä. Yleisesti tärkeintä oli, että sali oli siisti ja ruokaa riitti. Myös kommunikaatio yläkertaa oli tärkeää, että bongasi lisää ruokaa, jos vaikutti, että kohta jokin loppuu.


Iltaisin sai myös kaadella viiniä
Toinen näyttö oli iltavuoro; johon kuului oikeastaan iltasalaatista huolehtiminen ja paikan sulkeminen. Iltavuoro oli jostain syystä lempparini, ehkä juurikin, että oli hetkiä kun oli kiire, mutta iltaa jatkuessa oli rauhallisia hetkiä. Sulkupuuhia oli mm. kahvikoneen pesu, vitriinin putsaus, tiskikoneen pesu ja tilitys. Piti myös tarkistaa kaikki pois menevät tuotteet ja mahdollisesti tehdä jotain helpottamaan huomista aamuvuoroa. Tilitys jännitti alkuun, mutta kyllä sitä tein sitten itsenäisesti, kun alkuun oli joku katsomassa.
Pilkku tuli aina 19:30 ja paikka suljettiin klo 20. Aika harvoin meni yliaikaa.


Kokonaisuudessaan jakso oli kiva ja opin paljon uusia asioita. Kahvilajakson tärkein osa oli erikoiskahvit ja aika nopeasti sain opittua perustat aika monelle kahville. Minulla oli mukavat työkaverit, jotka ohjeistivat selkeästi ja he myös arvostivat minun työtäni. Ja onhan sitä varmaan tehnyt jotain oikein, kun menen ilmeisesti kesäksi töihin Cafe Lasipalatsille.
Tarkoitus oli mennä yläkertaan seuraavaksi jaksoski, mutta kun elämme tällaisia aikoja, niin jakso siirtyy viimestään syksylle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Esittely


Olen Malla Ohra-aho, -99 syntynyt ja ensimmäisen vuoden tarjoilijaopiskelija Omniassa. Olen osa Kokkikiltaa.


Minulla ei ole vielä kokemusta ravitsemusalasta, mutta olen avoin ja innokas oppimaan. En ole vielä täysin varma, haluanko tulevaisuudessa jatko-opintoihin vai pysyä tällä ammatilla työelämässä. Toivon kuitenkin, että työn ohella pysyy teatteri harrastuksena muodossa tai toisessa.


Tänne blogiin laitan sekä oppimiani asioita ja taitoja että kokemuksia työssäoppimisjaksoista.


Ansioluetteloni löydätte tästä.