Tutustuimme viinin maailmaan. Heikki kertoi viinin tarjoiluun liittyviä seikkoja, kuten lämpötila, oikea esittelytapa, kunnontarkistus ja lasintäyttö. Opettelimme yksin ja parin kanssa kaatamaan maistiaisia ja sitten 12cl laseja.
toisena aiheena oli menukortti, josta saimme kuulla myös historiaa. Saimme lisätehtävän noutopöytä tehtäväämme, johon meidän pitää itse tehdä myös menukortti. (liitteenä powerpoint ja menukorttilinkki)
Lopuksi saimme maistiaisia makeasta ja hapamesta kuohuviinistä, josta Heikki samalla kertoi mm. kuohuviinin tekemisestä.
Tiistai
Kävimme läpi erimaailman uskontojen merkitystä ruokavalioon ja miten se vaikuttaa/rajottaa tiettyjen ruokien ja juomien nauttimista. Se pohjusti toista aihettamme, joka oli ruoka- ja tapakulttuuri, joka taas selivitti kuinka muutenkin kulttuuri/aateet/uskonto vaikuttaa kaikkeen ravinton, mitä syömme. Mm. ruisleipää ei ole kauheammin muualla maailmassa kuin Suomessa ja taas joissain maissa viini kuuluu ruokajuomaksi niin alaikäisille kuin varttuneillekin yksilöille.
Harjoittelimme myös ensimmäistä kertaa vatitarjoilua, joka tapahtuu haarukalla ja lusikalla. Se oli aika haastavaa, koska harjoituksessa mukana oleet "pihvi" ja "peruna", olivat näkkileipä ja tyhjä etanankotilo. Myös kun vadilla on vain kaksi tuotetta, mikä todellisuudessa on hyvin epätodennäköistä, niin artikkelit liikkuivat aika vinhaan vadilla. Ensimmäiseksi kerraksi meni kuitenkin hyvin, mitään ei tippunut lattialle saakka.
Saimme myös ruokatermejä ja gastronomisia termejä sisältävät monisteet, jota piti tehdä. Suurin osa monisteiden termeistä oli ranskalaisia.
Torstai
Tutustuimme tarkemmin punaviinin, valkoviinin ja shamppanjan tuotantoon. Jokaisesta Heikki kävi läpi valmistuksen, viljelyalueet ja muita eroavaisuuksia kuten rypälelaji. Viinin valmistukset olivat suhteellisen samankaltaisia, mikä yllätti minut ainakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti