Heikki opetti meille noutopöydästä, millaisia erilaisia on ja mihin tapahtumiin yleensä noutopöytä on hyvä tehdä. Oli mielenkiintoista huomata, kuinka tarkkaan täytyy suunnitella; missä järjestyksessä ruoat pöydällä on ja kuinka ihmiset ohjataan liikumaan, että ei tulisi törmäyksiä tai ettei ihmiset pakkautuisi yhteen paikkaan. Ei sitä itse ajattele, kun menee kesällä johonkin juhliin, niin kuinka noutopöydässä näkyy sekä vuodenaika että juhlan aihe JA kuinka kaikki näkyvä pöydällä on suunniteltu juuri justiinsa eikä melkein.
Saimme tehtäväksi suunnitella noutopöydän, joka esitetään 11.9. . Ruokia ei tarvi alkaa tekemään, mutta pitää miettiä kenelle, missä, milloin ja miksi. Myös pöytä suunnitelma kuuluu tehdä. Olen innoissani ja minulla on jo paljon ideoita. Heikki antoi meille paljon vinkkejä, joten siitä on hyvä saada inspiraatioita ja ideoita.
Tiistai
Tänään oli keittopäivä. Teimme kolmessa ryhmässä jokainen eri keiton; meille tuli kanttarellikeitto. En erityisemmin ole pitänyt sienikeitoista, mutta se oli hyvää (vaikka itse sanonkin).
![]() |
Pinaattikeitto, tattikeitto ja kanttarellikeitto |
Timo opetti myös, mikä on roux ja mikä sen tarkoitus on, kun yksi ryhmästä teki kukka- ja parsakaaligratiinia. Roux on siis vehnäjauhopohjainen suuruste, jota käytetään niin keitoissa kuin kastikkeissakin.
![]() |
Gratiini ja opettaja Timon tekemät kalapalat |
Keskiviikko
Meidän piti opetella kalan filerointia, mutta kalan kukljetuksessa tuli ongelmia, joten tyydyimme tekemään vispipuuroa, joka oli tarkoitettu jälkiruoaksi. Teimme myös valkoviini kastiketta ja perunamuussia, mutta niitä emme syöneet pelkältään. Katsoimme eKokista opetusvideon fileroinnista, joka on sinänsä tuttua, koska kotona on joutunut tekemään sitä. Toki en minä koti oloissa mieti, kuinka siististi leikkaan tms.
Torstai
Hyvinkin legendaarinen ja Ikeasta tuttu perunamuussi ja lihapullat ruskeallakastikkeella. Olen tehnyt ennenkin useasti lihamureketta, pihvejä ja lihapullia, mutta ensimmäistä kertaa lihapullat jopa pysyivät jotakuinkin pyöreinä, eivätkä levinneet pellille. Perunamuussia tehtiin jo edellisenä päivänä ja kastike tuli tutuksi gratiinin kautta, joten se meni helposti ja pystyi jopa miettimään, milloin kannattaa tehdä mitäkin, kun jo tiesi tarkkaan, kauan kunkin ruokalajin tekemisessä menee.
Onnistuimme mielestämme hyvin ja oli erittäin hyvän makuinen kokonaisuus.
Perjantai
Koska pidämme lokakuun puolella kaksi viikkoa ns. Pikku Henricusta eli omaa ravintolaa, saimme tehtäväksi suunnitella yhden viikon ruokalistan ja tehdä siitä myös reseptit. (Tässä kohtaa viikko on kolme päivää.) Timo näytti esimerkkiä Ravintola Henricusin ruokalistasta, jossa on aina Keittiömestarin suositus, kaksi pääruokavaihtoehtoa ja jokin pieni makea. Henricuksessa on myös aina alkukeitto tai salaatti ja vegaani/kasvisvaihtoehto, mutta niitä meidän ei tarvinnut miettiä. Aikaa suunnitelmaan on kaksi viikkoa ja suunnitelma tehdään pareittain. Ohjeet olivat kutakuinkin samat, mitä noutopöytätehtävään oli; esim. mikä vuodenaika kyseessa. Pääsimme aika pitkälle suunnittelussa, koska keskityimme syksyisiin asioihin ja tästä on hyvä jatkaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti